Skip to content
Use the search to find information about InterSystems products and solutions, career opportunities, and more.

Samenwerken in de logistieke keten: wanneer heeft het zin? [2/3]

Samenwerken in de logistieke keten: wanneer heeft het zin? [2/3]

In het eerste blog van deze serie van drie las je dat veel logistieke bedrijven wel wíllen samenwerken, maar dat zij in de praktijk aardig wat kansen laten liggen. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat haast alle partijen in de logistieke keten data zouden delen en daar ook voordeel uit denken te halen. En toch gebeurt het nog te weinig. Grote kans dat dit komt doordat bedrijven het risico van samenwerken te groot vinden. Wat als je partner aan het langste eind trekt en jij nauwelijks profijt hebt van jullie alliantie? Een hele gegronde vraag. Laten we daarom in dit blog wat verder ingaan op de vraag: wanneer heeft samenwerken zin?

Samenwerken zien als middel

Samenwerken zou altijd een middel moeten zijn en geen doel op zich. In het vorige blog zagen we al hoe luchtvaartmaatschappijen hun krachten bundelen voor meer omzet en een groter marktaandeel. Dat doen ze niet omdat het leuk is om bij een groepje te horen: ze hebben er heel duidelijk economisch belang bij. Precies hetzelfde geldt in de logistieke keten, waar jij en partners distributiekanalen kunnen delen om zo nieuwe klanten te bereiken. In dit geval is samenwerken niets meer dan een hefboom om meer verkoop te realiseren.

Een tweede doel van samenwerken kan zijn om in te spelen op de verschuivingen in de sector. We beschreven er een aantal in een eerder blog, en allemaal draaiden ze om digitalisering. Samenwerking is hier een middel om grote investeringen te kunnen doen, bijvoorbeeld in the Internet of Things, Big Data of Artificial Intelligence. In het e-book onder dit blog lees je meer over welke digitale verbeteringen op je wish list mogen. Samenwerking helpt jouw bedrijf mogelijk ook verder bij grote investeringen zoals de bouw van een nieuw distributiecentrum of uitbreiding van je fysieke goederenstroom.

Samenwerken voor duurzaamheid

Dat de klimaatperikelen ook de Nederlandse economie bereikt hebben, wordt pijnlijk duidelijk met de huidige stikstofcrisis. Hoe helpt samenwerking je bij het halen van duurzaamheidsdoelen? We zien bijvoorbeeld dat samenwerking onmisbaar is bij onderzoek. Zo onderzochten het Duitse DB Schenker, MAN en de Fresenius University of Applied Sciences samen de voordelen van platooning. Platooning betekent dat vrachtwagens semi-autonoom in colonnes rijden om brandstof te besparen. Volgens velen is dit een opstap naar volledig autonoom rijden.

Ook wanneer platooning werkelijkheid wordt, blijft samenwerking nodig. Als verschillende bedrijven hun logistieke data bundelen, kunnen vrachtwagens van diverse partijen vaker platoonen, waardoor meer brandstof bespaard wordt en duurzaamheidsdoelen eerder bereikt worden. Een van de vele andere voorbeelden van samenwerken aan duurzaamheidsdoelen is een recent plan voor een aparte afvalverwerking voor bedrijven, waarmee tot wel 90 procent van de verpakkingsmaterialen gerecycled wordt.

Waar in de logistieke keten is samenwerking op zijn plek?

Ben je onderhand wel overtuigd van de kracht van samenwerking in de logistieke keten, maar zie je het nog niet helemaal voor je? Hieronder bespreken we vier mogelijke vormen van samenwerking die momenteel al (succesvol) in de praktijk worden gebracht.

1. Fysieke integratie

We trappen af met fysieke integratie (1). Daar bedoelen we mee dat je met een partner (of partners) afstemt over de fysieke goederenstroom. Een simpel en toch doeltreffend voorbeeld is het gebruik van één ladingdrager. Zorg er bijvoorbeeld voor dat iedereen dezelfde broodkratten gebruikt, of de bekende Europallet die altijd dezelfde afmetingen en belastbaarheid heeft. Zo worden ladingen makkelijker te combineren en heb je minder vrachtwagens nodig voor meer goederen. Samen met andere partijen in de logistieke keten stel je jezelf constant deze vraag: waar kan het efficiënter?

2. Informatie-integratie

De tweede samenwerkingsvorm is informatie-integratie (2). Het doel hiervan is het efficiënter maken van je administratieve proces. Dit doe je door de interoperabiliteit van de systemen van jouw bedrijf en je partner(s) te verbeteren. Interoperabiliteit ervoor zorgt dat diverse (nieuwe en oude) computersystemen met elkaar verbonden worden en data uitwisselen. Zo krijg je inzicht in de hele keten en kun je die informatie delen met klanten en tegelijkertijd je eigen processen verbeteren. Een goed voorbeeld is het succesverhaal van Kuehne + Nagel. In onderstaand e-book lees je meer over informatie-integratie en de tools die je daarvoor nodig hebt.

3. Besturingsintegratie

Redelijk verwant aan informatie-integratie is besturingsintegratie (3). Hierbij gaat het erom dat je verschillende schakels in de logistieke keten slim met elkaar verbindt door zogeheten stuurinformatie uit te wisselen. Bijvoorbeeld: zouden mijn leveranciers efficiënter werken als ze inzicht hadden in mijn voorraad? En zouden goederen dan efficiënter, beter en sneller aankomen? Door samen te kijken naar besturingsintegratie, kun je mogelijk kosten besparen en servicelevels verhogen.

4. Grondvormintegratie

De vierde en laatste vorm van samenwerking in de logistieke keten is grondvormintegratie (4). Door samen te werken, kun je er achter komen dat bepaalde verantwoordelijkheden binnen het logistieke proces beter bij een andere partij kunnen liggen. Denk maar eens aan Vendor Managed Inventories, waarbij een distributeur de voorraad in jouw magazijn regelt. Het grote voordeel hiervan is dat de taken verdeeld worden op basis van kennis en kunde. Door taken uit te besteden waar jij minder goed in bent, kun je je concentreren op je sterke punten. En als jij die partij bent met de meeste kennis en kunde, is het een snelle manier om meer business binnen te halen- gewoon via je partners!

Eindoordeel: wanneer heeft samenwerking in de logistieke keten zin?

Bij veel bedrijfsdoelen is samenwerking van groot belang. Samen investeren in moderne technologie of grondvormintegratie als Vendor Managed Inventories zijn intensieve vormen van samenwerking. Beide vragen om veel wederzijds vertrouwen en openheid. Wanneer die basis er (nog) niet is, zijn er tal van andere situaties waarbij samenwerken zin heeft. Denk aan het delen van data, afspraken over ladingdragers, kennis delen of samen onderzoek doen. Hoe je samenwerkt en met welke intensiteit hangt sterk af van de andere partijen in de logistieke keten. In het volgend blog bespreken we daarom hoe je partners kiest om mee samen te werken.

We zien dat digitalisering, technologische ontwikkelingen en het delen van data vaak ten grondslag liggen aan samenwerking tussen bedrijven in de logistieke keten. In onderstaand e-book lees je meer over het onderwerp.
 
Word een Logistics Service Provider van de toekomst

 

RELATED TOPICS

Andere Berichten Die Je Misschien Leuk Vindt.

Le Standard FHIR permet d'améliorer la vue d'ensemble des données des patients et de rationaliser les flux d'informations, améliorant ainsi les traitements et les résultats des patients.
De gezondheidszorg staat aan de vooravond van een technologische revolutie, gedreven door de integratie van kunstmatige intelligentie en machine learning.
Vice President, Healthcare
We are pleased to conclude with you the last project of Hack Healthcare 2023. WeCare2 aims to address patient records fragmentation and establish a healthcare landscape that seamlessly caters to the needs of patients.
In this post, we will showcase the third outcome of Hack Healthcare 2023 – The Bee Project, which aimed to improve communication and access to medical records by bridging the gap between the first and second lines of healthcare.
In this edition, we delve into one called “Patient Buddy”. It revolves around capturing and leveraging patient feedback to improve healthcare experiences.
Hack Healthcare 2023. This event`s primary objective was to tackle healthcare challenges by devising solutions with the assistance of experts and pitch coaches.
After the workshop’s string, we finally reached the Hack Healthcare 2023 event! We want to remind you that Hack Healthcare is not an ordinary hackathon. It is a dynamic blend of creativity and collaborations.
After conducting the Exploratory and Challenge Identification workshops, we had to step out of our comfort zone and share our past discoveries with the wider audience.
It is time to roll our sleeves up and dive deeper into the discoveries made during the Challenge Identification Workshops, which followed the Exploratory Workshops.
We explore a fundamental aspect of problem-solving, which involves finding and understanding the source of our challenges. This is precisely the purpose of the Exploratory Workshop.