Skip to content
Use the search to find information about InterSystems products and solutions, career opportunities, and more.

Wat is de invloed van IoT op de kwaliteit van de zorg?

Wat is de invloed van IoT op de kwaliteit van de zorg?

Internet of Things: je hoort de term overal. Met dit concept komt alles dat een snoer heeft tot leven. Koelkasten laten weten dat de melk op is, slimme thermostaten communiceren met smartphones en diezelfde smartphones verzamelen weer data over het gedrag van hun gebruikers. IoT applicaties worden al volop ingezet in het bedrijfsleven en ook de zorg is goed op weg. Maar hebben we het over een trend of echte vooruitgang? En wat is precies de invloed van IoT op patiënten en hun artsen? U leest het in deze blog.

Opmars

IoT is niets nieuws. Al in het begin van de jaren ’90 werkten mensen aan de uitwisseling van gegevens tussen apparaten en databases. Maar soms heeft techniek wat tijd nodig om echt van meerwaarde te kunnen zijn. Die tijd is inmiddels verstreken en IoT is bezig met een ware opmars. De zorg, een snel veranderende en beweeglijke sector, staat vooraan als het gaat om IoT toepassingen. Al jaren werken zorginstellingen en het bedrijfsleven samen aan een betere en persoonlijke dienstverlening. Zij willen zorg op maat, aangepast op de patiënt van nu. Deze slikt het advies van de man in de witte jas niet meer voor zoete koek en wil meer bewegingsvrijheid en zelfzeggenschap. Wat dat betreft komt IoT op het goede moment.

Data verzamelen

Iedereen heeft tegenwoordig een smartphone en is daarmee een bron van data. Denk aan Google die weet waar mensen zich bevinden en de zoekresultaten hierop aanpast. Zorgorganisaties die gebruik maken van IoT, kunnen deze wandelende informatiebronnen op een slimme manier inzetten. Artsen krijgen namelijk meer inzicht in de ziekte van hun patiënten, als zij meer gegevens hebben. Via een IoT-toepassing kunnen diabetespatiënten bijvoorbeeld hun bloedwaarden laten doorsturen en opslaan, waardoor er gemakkelijk patronen ontdekt kunnen worden. Als diabetespatiënten tegelijkertijd informatie delen over hun dieet, dagritme en bijzonderheden, kan de arts achterhalen waar het eventueel misgaat. Dit is niet alleen handig voor de patiënt zelf; artsen kunnen de data van al hun diabetespatiënten (anoniem) samenvoegen en analyseren. Op basis van de resultaten kunnen zij hun behandelmethodes vervolgens aanpassen en leveren zij betere zorg die aansluit op de realiteit.

Werken met sensoren

In het bovenstaande voorbeeld dient IoT als communicatiemiddel tussen patiënten en artsen. Maar IoT biedt patiënten ook de kans op meer zelfstandigheid. Zo werken veel zorginstellingen momenteel nog met vergrendelde deuren, zodat bewoners zich niet vrij kunnen verplaatsen door de instelling. Dit is voor sommige bewoners misschien handig, omdat zij in de war zijn of snel vallen. Voor bewoners die hier geen last van hebben, beperken de deuren echter hun vrijheid. Door sensoren te plaatsen die reageren op een simpele sensor in bijvoorbeeld het polsbandje van de bewoner, kan de deur zelfstandig bepalen wie toegang krijgt en wie niet. Zo krijgt iedere bewoner de zorg die hij of zij nodig heeft. Dezelfde sensoren kunnen in slaap- of ziekenhuiskamers worden geplaatst, die alarm slaan als een patiënt valt of de ruimte verlaat. Hierdoor zijn minder checks nodig door het medisch personeel en hoeven zij minder vrijheidsbeperkende maatregelen te nemen.

Platform voor IoT toepassingen

IoT kent veel verschillende vormen. Toch hebben al deze toepassingen één ding gemeen: er moet een plek zijn waar alle inkomende data kan worden opgeslagen en geïntegreerd. Meestal gebeurt dit op een platform. Hier komen duizenden, miljoenen of zelfs biljarden berichten binnen die moeten worden vertaald, geanalyseerd en weer doorgestuurd. Traditionele databases zijn niet opgewassen tegen deze vloedgolf aan data en worden dan ook steeds vaker vervangen door moderne systemen. Het Data Platform van InterSystems is zo’n voorbeeld. Dit platform is niet alleen razendsnel, maar laat ook compleet verschillende systemen met elkaar communiceren dankzij de full SQL support. Hierdoor kan informatie live worden doorgegeven en kunnen acties in gang worden gezet zonder dat er een mensenhand aan te pas komt. En dat scheelt niet alleen tijd en geld; het verkleint ook de kans op fouten. Omdat de transactionele en analytische databases zijn geïntegreerd, is het platform van InterSystems bovendien eenvoudiger te gebruiken.

Meer dan een trend

Zoals blijkt uit bovenstaande voorbeelden, is IoT meer dan een trend alleen. Het concept heeft alles in zich om een groot verschil te maken voor het dagelijks leven van chronische patiënten en de kwaliteit van zorg in het algemeen. IoT kan echter alleen een succes worden als het wordt gebruikt door organisaties met voldoende specifieke kennis, vaardigheden en security-maatregelen. Veel zorginstellingen werken daarom samen met een externe partner, die een complete IoT dienstverlening aanbiedt en tegelijkertijd de privacy van zijn gebruikers beschermt.
 

RELATED TOPICS
IoT

Andere Berichten Die Je Misschien Leuk Vindt.

Le Standard FHIR permet d'améliorer la vue d'ensemble des données des patients et de rationaliser les flux d'informations, améliorant ainsi les traitements et les résultats des patients.
De gezondheidszorg staat aan de vooravond van een technologische revolutie, gedreven door de integratie van kunstmatige intelligentie en machine learning.
Vice President, Healthcare
We are pleased to conclude with you the last project of Hack Healthcare 2023. WeCare2 aims to address patient records fragmentation and establish a healthcare landscape that seamlessly caters to the needs of patients.
In this post, we will showcase the third outcome of Hack Healthcare 2023 – The Bee Project, which aimed to improve communication and access to medical records by bridging the gap between the first and second lines of healthcare.
In this edition, we delve into one called “Patient Buddy”. It revolves around capturing and leveraging patient feedback to improve healthcare experiences.
Hack Healthcare 2023. This event`s primary objective was to tackle healthcare challenges by devising solutions with the assistance of experts and pitch coaches.
After the workshop’s string, we finally reached the Hack Healthcare 2023 event! We want to remind you that Hack Healthcare is not an ordinary hackathon. It is a dynamic blend of creativity and collaborations.
After conducting the Exploratory and Challenge Identification workshops, we had to step out of our comfort zone and share our past discoveries with the wider audience.
It is time to roll our sleeves up and dive deeper into the discoveries made during the Challenge Identification Workshops, which followed the Exploratory Workshops.
We explore a fundamental aspect of problem-solving, which involves finding and understanding the source of our challenges. This is precisely the purpose of the Exploratory Workshop.