Skip to content
Use the search to find information about InterSystems products and solutions, career opportunities, and more.

Hoe belangrijk is een dataplatform in je digitale transformatie?

Hoe belangrijk is een dataplatform in je digitale transformatie?

We kunnen maar niet ophouden over die digitale transformatie. Maar met goede reden! Je klanten consumeren meer data dan koffie, zijn vaker online dan offline en verwachten dat jij levert. Op tijd, tegen lage kosten en beter dan je concurrent. Van al deze eisen kun jij het als CEO of CIO flink warm krijgen. Want hoe voldoe je aan alle wensen van je klanten en partners terwijl je de kosten laag houdt en blijft groeien? Als je het ons vraagt, is een slim dataplatform het antwoord. In dit blog vertellen we hoe zo’n platform je helpt in jouw digitale transformatie en vertellen we aan welke eisen het moet voldoen. Ook vertellen we je over het IRIS dataplatform: de nieuwe all-in-one solution van InterSystems die we 6 juni lanceren in Eindhoven.

Groeien zonder chaos

Voor we beginnen over soorten en maten, eerst even dit: waarom heeft jouw bedrijf een dataplatform nodig? Dit heeft alles te maken met groei. Je werkt waarschijnlijk met een enorme hoeveelheid aan systemen, datastromen, partners en soorten informatie. Al deze elementen zijn waardevol, maar kunnen samen voor chaos zorgen (die chaos noemen we ook wel spaghetti-software). Om je bedrijf te kunnen laten groeien, heb je een oplossing nodig die al deze elementen verbindt op een efficiënte en overzichtelijke manier. Dat doe je met een dataplatform. Hiermee creëer je een centrale plek waar je data niet alleen wordt verzameld en samengevoegd; ook kun je er je analyses draaien. De uitkomsten van die analyses geven je inzichten waarmee je je bedrijfsprocessen, producten en diensten verbetert. En zo kun je groeien!

Het ultieme dataplatform?

Zo’n dataplatform klinkt veelbelovend. Maar hoe kies je er een uit die aansluit op de wensen van zowel de business als IT? Wat doe je met je legacy systemen? Is er nog een weg terug na de implementatie? De ervaring leert dat een toekomstbestendig dataplatform aan drie voorwaarden voldoet. Samen maken deze voorwaarden je platform tot de perfecte “verkeersleider” voor je bedrijf en gebruikers. In de komende paragrafen lichten we ze toe:

  1. All-in-one toolbox
  2. Cloud deployment
  3. Schaalbaarheid

All-in-one toolbox

Een goed dataplatform is een alleskunner. Het brengt niet alleen je datastromen samen, ook zet het alle berichten om in dezelfde gestandaardiseerde taal. Zo kun je data uit verschillende systemen integreren, combineren en analyseren. De zorgsector is hier een mooi voorbeeld van. Het elektronisch dossier van patiënten wordt door verschillende hulpverleners binnen en buiten het ziekenhuis geraadpleegd en aangevuld. Zonder standaardisering zou dit een chaos worden van verschillende talen, aantekeningen en codes. Een goed dataplatform lost dit probleem op door voor interoperabiliteit te zorgen. Dankzij deze interoperabiliteit kun je enorme hoeveelheden aan data verzamelen en combineren. Zo krijg je een compleet beeld van de situatie, voorkom je dubbele invoer en menselijke fouten.

Cloud deployment

Nog niet zo lang geleden vormden legacy systemen de basis van de meeste IT-architecturen. Legacy systemen zijn echter lastig te koppelen aan andere systemen, ze zijn log en bovendien nauwelijks schaalbaar. Steeds meer bedrijven kiezen er daarom voor om hun hele hebben en houden (systemen, applicaties, data) naar een dataplatform in de Cloud te verhuizen. Een Cloud provider hanteert een pay-what-you-use model, wat betekent dat je alleen betaalt voor de computer power die je daadwerkelijk gebruikt. Zo ga je van bezit naar gebruik (en dus van CAPEX naar OPEX). Een ander voordeel van een dataplatform in de Cloud is dat je hele IT-omgeving al voor je klaarstaat. Je hoeft je applicaties niet meer van de grond af op te bouwen en kunt sneller aan de slag met minder mankracht. Zo doe je meer met minder resources en versnel je de Time to Market.

Schaalbaarheid

Hoe groot of klein je bedrijf ook is, je kunt nooit precies voorspellen wat er over vijf jaar gaat gebeuren. Daarom is het onlogisch dat de capaciteit van je dataplatform van tevoren vaststaat. Wat als je harder groeit dan gepland? Met een statisch platform zou je geen kant op kunnen. Schaalbaarheid is daarom een enorm belangrijke feature van je nieuwe dataplatform. Als je de capaciteit van je IT-omgeving in een mum van tijd kunt opschalen, ben je in staat om direct te reageren op veranderingen buiten je bedrijfsmuren. Dat maakt je een snelle speler die zich aanpast op de vraag van zijn klanten. En als je je dataplatform in de Cloud host, ben je ook nog voordeliger uit. Je betaalt immers alleen voor wat je gebruikt en kan dit naar boven en beneden bijstellen.

Het IRIS dataplatform

Samengevat zijn all-in-one functionaliteiten, interoperabiliteit, Cloud deployment en schaalbaarheid de voorwaarden voor een dataplatform waar je nu en in de toekomst mee uit de voeten kan. In het ideale geval verbeter je er niet alleen je bedrijfsprocessen en diensten mee; een goed dataplatform opent ook nieuwe deuren naar bijvoorbeeld nieuwe businessmodellen. Denk aan het verkopen van data of een samenwerking met meerdere partners via een open API-platform: de mogelijkheden zijn eindeloos! Om deze mooie woorden in de praktijk te brengen, ontwikkelden InterSystems experts het IRIS dataplatform: een gloednieuw dataplatform waarmee je razendsnel real-time applicaties bouwt. Dankzij IRIS combineer je oude met nieuwe data vanuit alle mogelijke bronsystemen. De kennis die je daarmee opdoet, kun je vervolgens inzetten om dezelfde dingen beter te doen en nieuwe dingen sneller. Allemaal op hetzelfde platform.

 

RELATED TOPICS

Andere Berichten Die Je Misschien Leuk Vindt.

Door gegevens in real-time te vertalen en om te zetten naar FHIR-formaat, zorgt de server voor on-demand toegang tot legacy-gegevens zonder duplicatie en biedt het flexibiliteit bij de inzet van de gegevens.
Ontdek InterSystems IRIS for Health, meer specifiek InterSystems FHIR Server, een fundamenteel onderdeel van moderne gegevensuitwisseling in de gezondheidszorg
Le Standard FHIR permet d'améliorer la vue d'ensemble des données des patients et de rationaliser les flux d'informations, améliorant ainsi les traitements et les résultats des patients.
De gezondheidszorg staat aan de vooravond van een technologische revolutie, gedreven door de integratie van kunstmatige intelligentie en machine learning.
Vice President, Healthcare
We are pleased to conclude with you the last project of Hack Healthcare 2023. WeCare2 aims to address patient records fragmentation and establish a healthcare landscape that seamlessly caters to the needs of patients.
In this post, we will showcase the third outcome of Hack Healthcare 2023 – The Bee Project, which aimed to improve communication and access to medical records by bridging the gap between the first and second lines of healthcare.
In this edition, we delve into one called “Patient Buddy”. It revolves around capturing and leveraging patient feedback to improve healthcare experiences.
Hack Healthcare 2023. This event`s primary objective was to tackle healthcare challenges by devising solutions with the assistance of experts and pitch coaches.
After the workshop’s string, we finally reached the Hack Healthcare 2023 event! We want to remind you that Hack Healthcare is not an ordinary hackathon. It is a dynamic blend of creativity and collaborations.
After conducting the Exploratory and Challenge Identification workshops, we had to step out of our comfort zone and share our past discoveries with the wider audience.