Skip to content
Use the search to find information about InterSystems products and solutions, career opportunities, and more.

InterSystems op Zorg & ICT: “We moeten regionaal meer patiëntdata delen en hier ook de mogelijkheid toe hebben”

InterSystems op Zorg en ITC

Het was een opvallend nieuwtje in coronajaar 2020: de legpuzzels werden enorm goed verkocht. Door het vele thuiswerken en binnen zitten, wilde zowat iedereen puzzels leggen. Het is een interessante metafoor.

In maart 2020 maakte de digitale transformatie binnen zorginstanties een sprong. Dit speelde echter al een tijdje: ICT-infrastructuur kon nou eenmaal efficiënter. Als je patiëntdata sneller en eenvoudiger met andere zorginstellingen kan delen, wordt de patiënt sneller geholpen en kan deze bovenal béter geholpen worden. Idealiter wil je dat IT-systemen, net als de puzzelstukjes van een legpuzzel, naadloos op elkaar aansluiten om zo’n efficiënt mogelijke processen te waarborgen. Die interoperabiliteit tussen systemen is iets waar zorginstanties onderling naar streven.

Dat dergelijke interoperabiliteit dusdanig gewenst is, bleek begin november tijdens het Zorg & ICT event, wat plaatsvond in de Jaarbeurs te Utrecht. Het was een van de hot topics waar veelvuldig over gesproken werd. Ook InterSystems stond als exposant op het evenement, en geeft hieronder een aantal take aways van het event.

1. Zorginstanties moeten zich richten op regionale samenwerking

Door personalisatie van de zorg kan je een betere patiëntervaring bieden. In de meeste gevallen, bezoekt een patiënt de gezondheidsinstellingen in diens omgeving, wat zou betekenen dat deze regionale instanties vaak patiëntdata moeten uitwisselen. Idealiter zijn deze instanties aangesloten bij een Regionale Samenwerkingsorganisatie (RSO). Een RSO zet zich in om de kwaliteit en de doelmatigheid van de zorg te verbeteren, door onder meer digitale gegevensuitwisseling te organiseren.

Interoperabiliteit tussen de verschillende systemen van deze zorginstanties is hierbij key. Als de huisarts en het ziekenhuis op dezelfde manier patiëntgegevens beheren en de mogelijkheid hebben om deze informatie uit te wisselen, kan dit het proces versnellen en wordt de zorgkwaliteit enorm verbeterd. Zorg dus dat de ICT-infrastructuur niet alleen intern, maar ook met andere zorginstanties kan werken.

2. Geef patiënten controle over hun data

Door Persoonlijke Gezondheidsomgevingen (PGO’s) krijgen patiënten meer inzicht in en controle over hun eigen data. Dit is een belangrijke ontwikkeling. Doordat patiënten inzicht hebben in hun gegevens binnen één omgeving, hebben patiënten – en zorgverleners – een completer beeld van de ‘patiëntreis’. Op basis van de verschillende gegevens, kan er voor de juist zorg gekozen worden.

3. Veilige, robuuste systemen zijn prioriteit

Patiëntdata is enorm gevoelig. Het zijn misschien wel de meest persoonlijke gegevens die op het digitale net te vinden zijn. Voor het uitwisselen van patiëntdata, moeten systemen daarom vaak aan verschillende standaarden voldoen, zoals FHIR. In Nederland hebben we onder meer het MedMij-afsprakenstelsel. Als de systemen voor gegevensuitwisseling aan de MedMij-standaard voldoen, dan garandeer je de gebruikers hiervan dat de patiëntdata via een enorm secure manier gedeeld worden. Iets waar patiënten recht op hebben.
 
WIL JE MEER WETEN? BEZOEK ONZE WEBSITE VOOR INTERESSANTE ARTIKELEN OVER UITWISSELING VAN PATIËNTENGEGEVENS, INTEROPERABILITEIT, MEDMIJ, PGO’S EN VEEL MEER!

 

Andere Berichten Die Je Misschien Leuk Vindt.

It is time to roll our sleeves up and dive deeper into the discoveries made during the Challenge Identification Workshops, which followed the Exploratory Workshops.
We explore a fundamental aspect of problem-solving, which involves finding and understanding the source of our challenges. This is precisely the purpose of the Exploratory Workshop.
A hackathon, in its essence, is a social-coding gathering of gifted programmers who aim to improve existing software or create novel solutions, and Hack Healthcare is one of them.
Ontwikkelingen zoals de komst van kunstmatige intelligentie, machine learning en data-tools hebben de potentie om de medische zorg voorgoed te transformeren.
Een uniforme toegang tot alle informatie zorgt ervoor dat alle relevante zorgverstrekkers cruciale informatie uit verschillende domeinen eenvoudig en overzichtelijk ter beschikking hebben.
Met het HealthShare Unified Care Record is alle relevante informatie altijd beschikbaar voor zorgverleners, zodat zij jonge ouders en hun kinderen de best mogelijke zorg kunnen bieden.
Met behulp van de HealthShare Unified Care Record (HS UCR) van InterSystems krijgen zorgverleners in zes stappen een nauwkeurig overzicht en wordt het implementatieproces van nieuwe diensten flink verkort.