Skip to content
Use the search to find information about InterSystems products and solutions, career opportunities, and more.

De vier V’s van Big Data

De vier V’s van Big Data

Met z'n allen creëren we meer data dan ooit tevoren. Denk alleen al aan de hoeveel data die je creëert in je dagelijks leven, nog los van je werk! Van berichtjes op social media tot bezoekjes aan de dokter, muzieklijsten op Spotify en telefoontjes aan de energiemaatschappij. Combineer dat met alle data van andere mensen en organisaties over de hele wereld en het gaat je duizelen.

Om meer inzicht te krijgen in Big Data, bedacht IBM het systeem van de vier V’s. Deze V’s staan voor de vier dimensies van Big Data: Volume, Velocity, Variety en Veracity. In dit artikel gaan we dieper in op deze dimensies. Want wat houden ze precies in en wat betekenen ze voor ons dagelijks leven en het bedrijfsleven?

Volume

Dat Big Data groot is in volume, is niet zo verrassend. Naar schatting creëren we dagelijks 2,3 triljoen gigabytes aan data. En dat gaat alleen maar meer worden. Deze toename wordt natuurlijk mede veroorzaakt door het gigantische mobiele telefonie netwerk. Om je een idee te geven: zes van de zeven biljoen mensen in de wereld heeft inmiddels een mobiele telefoon. Sms- en whatsappberichten, foto’s, video’s en vele apps zorgen ervoor dat de hoeveelheid aan data aanzienlijk toeneemt.

Doordat het volume zo snel groeit, groeit ook de behoefte aan nieuwe database managementsystemen en werknemers in de IT. De verwachting is dat er in de komende paar jaar miljoenen nieuwe IT-banen bijkomen om de Big Data stroom op te vangen.

Velocity

Velocity, ofwel snelheid, duidt op de enorme snelheid waarmee data wordt gegenereerd en verwerkt. Tot enkele jaren geleden duurde het even om de juiste data te verwerken en de juiste informatie boven water te krijgen. Tegenwoordig zijn data real-time beschikbaar. Dit is niet alleen een gevolg van de snelheid van het internet, maar ook van de aanwezigheid van Big Data zelf. Want hoe meer data we creëren, hoe meer methodes nodig zijn om al deze data te monitoren, en hoe meer data worden gemonitord. Er ontstaat zo een vicieuze cirkel.

Variety

De grote snelheid en het aanzienlijke volume hangen samen met de verscheidenheid aan vormen van data. Slimme IT-oplossingen zijn vandaag de dag immers beschikbaar voor alle sectoren, van de medische wereld tot de bouw en het bedrijfsleven. Denk bijvoorbeeld aan de elektronische patiëntendossiers in de zorg, die bijdragen aan vele biljoenen gigabytes aan data. En dan praten we nog niet eens over de video’s die we kijken via Youtube, de berichten die we delen via Facebook en de blogartikelen die we schrijven. Wanneer alle delen van de wereld in de toekomst beschikken over het internet, zullen het volume en de variëteit alleen maar toenemen.

Veracity

Hoe waarheidsgetrouw Big Data is, blijft een lastig punt. Data veroudert snel en de informatie die via het internet en social media wordt gedeeld, hoeft niet per se juist te zijn. Veel managers en directeuren in het bedrijfsleven durven dan ook geen beslissingen te nemen op basis van Big Data.

Datawetenschappers en IT-ers hebben hun handen vol aan het organiseren en ontsluiten van de juiste gegevens. Het is van groot belang dat zij hier een goede weg in vinden. Want als Big Data op een goede manier wordt georganiseerd en gebruikt, kan het van grote waarde zijn in ons leven. Van het voorspellen van zakelijke trends tot het voorkomen van ziektes en criminaliteit.

 

RELATED TOPICS

Andere Berichten Die Je Misschien Leuk Vindt.

Maak kennis met InterSystems FHIR Server, een essentieel onderdeel voor moderne gegevensuitwisseling in de gezondheidszorg.
Door gegevens in real-time te vertalen en om te zetten naar FHIR-formaat, zorgt de server voor on-demand toegang tot legacy-gegevens zonder duplicatie en biedt het flexibiliteit bij de inzet van de gegevens.
Ontdek InterSystems IRIS for Health, meer specifiek InterSystems FHIR Server, een fundamenteel onderdeel van moderne gegevensuitwisseling in de gezondheidszorg
Le Standard FHIR permet d'améliorer la vue d'ensemble des données des patients et de rationaliser les flux d'informations, améliorant ainsi les traitements et les résultats des patients.
De gezondheidszorg staat aan de vooravond van een technologische revolutie, gedreven door de integratie van kunstmatige intelligentie en machine learning.
Head of Global Healthcare Solutions, InterSystems
We are pleased to conclude with you the last project of Hack Healthcare 2023. WeCare2 aims to address patient records fragmentation and establish a healthcare landscape that seamlessly caters to the needs of patients.
In this post, we will showcase the third outcome of Hack Healthcare 2023 – The Bee Project, which aimed to improve communication and access to medical records by bridging the gap between the first and second lines of healthcare.
In this edition, we delve into one called “Patient Buddy”. It revolves around capturing and leveraging patient feedback to improve healthcare experiences.
Hack Healthcare 2023. This event`s primary objective was to tackle healthcare challenges by devising solutions with the assistance of experts and pitch coaches.
After the workshop’s string, we finally reached the Hack Healthcare 2023 event! We want to remind you that Hack Healthcare is not an ordinary hackathon. It is a dynamic blend of creativity and collaborations.