Skip to content
Use the search to find information about InterSystems products and solutions, career opportunities, and more.

Databasemanagement

 

network engineer working on her laptop in a server room

Schaalbaar zonder in te leveren op prestaties

Het hart van InterSystems IRIS® wordt gevormd door een ultrakrachtige transactionele-analytische database-engine met meerdere modellen en een unieke architectuur, die extreem hoge prestaties op schaal mogelijk maakt met een superieure resource efficiency.

Uniforme database met meerdere modellen

Met InterSystems IRIS wordt data eenmalig opgeslagen en kunnen gebruikers die raadplegen in de vorm van tabellen, objecten, documenten, key-value of meerdimensionale arrays. Ontwikkelaars hebben moeiteloos toegang tot data in elk modeltype zonder dat vertragende abstractielagen of replicatie tussen modellen nodig zijn. Alle toegangspaden kunnen met volledige gelijktijdigheid worden gebruikt op dezelfde kopie van de data.

Meerdimensionale toegang

Alle data in InterSystems IRIS wordt opgeslagen als rijke, efficiënte, meerdimensionale arrays. InterSystems IRIS biedt directe toegang tot en manipulatie van deze native meerdimensionale arrays.

Er zijn geen voorafgaande declaraties, definities of toewijzingen van opslagruimte nodig voor native datastructuren van InterSystems IRIS.

Objecttoegang

Het objectmodel van InterSystems IRIS is gebaseerd op de ODMG-standaard (Object Database Management Group) en ondersteunt allerlei geavanceerde functies, waaronder meervoudige overerving.

De ingebouwde InterSystems IRIS-scripttalen ObjectScript en Python manipuleren direct InterSystems IRIS-objecten. Objectklassen kunnen ook worden gepresenteerd als andere objecttypen, waaronder Java, JavaScript, .NET en C++. Met één klik van je muis kunnen InterSystems IRIS-klassen automatisch worden geprojecteerd als XML of JSON. Daardoor zijn InterSystems IRIS-objecten snel beschikbaar voor elke veelgebruikte objecttechnologie.

SQL-toegang

InterSystems IRIS ondersteunt SQL-toegang via de native server-side talen, maar ook via ODBC en JDBC (met een pure Java-driver). Het platform biedt ook een Relational Gateway zodat je eenvoudig data uit andere relationele databases kunt importeren.

Krachtige SQL

SQL is de lingua franca voor het bevragen van InterSystems IRIS-data in alle datamodellen. Dankzij de efficiënte data-architectuur levert InterSystems IRIS inherent snellere SQL-prestaties dan andere databasetechnologieën. Het platform ondersteunt zowel traditionele indexen als bitmap- en bit-slice-indexen die kunnen worden gebruikt met realtime transactionele data.

Verticale en horizontale schaalbaarheid

InterSystems-producten maken verticale schaalvergroting (het inzetten van grotere machines met meerdere cores) mogelijk door middel van zeer efficiënt geheugenbeheer en volledig geautomatiseerd gebruik van parallelle SQL-verwerking. Grote machines met meerdere cores kunnen duur zijn, en uiteindelijk kan verticale schaalvergroting om verdere prestatieverbeteringen te bereiken onbetaalbaar worden. Daarom bieden wij unieke technologie voor horizontale schaalvergroting.

Enterprise Cache Protocol (ECP) maakt het mogelijk om het aantal gebruikers horizontaal te schalen door data op applicatieservers te cachen. Zoekopdrachten van gebruikers worden verwerkt met behulp van de cache van de lokale applicatieserver en er wordt alleen data van de dataserver opgehaald als dat nodig is. ECP synchroniseert de data automatisch en is volledig transparant, zowel voor je gebruikers als voor je applicatiecode.

InterSystems IRIS maakt horizontale schaalvergroting van data mogelijk door 'sharding', het splitsen van zeer grote databases over meerdere machines. Query's worden automatisch gedistribueerd om parallel op elke shard te worden uitgevoerd en de resultaten worden samengevoegd voordat ze aan de gebruiker worden getoond.

Sharding en ECP kunnen gelijktijdig worden gebruikt, zodat je applicaties zowel grote hoeveelheden data als een groot aantal gebruikers aankunnen, waarbij voor beide dimensies onafhankelijk wordt geschaald.

Embedded analytics

Om het volledige potentieel van je data te benutten, moet je de data analyseren met behulp van inzichtelijke query's, business intelligence en machine learning. InterSystems IRIS ondersteunt niet alleen datamanagement voor transactionele applicaties, maar biedt ook een brede reeks embedded analytics-mogelijkheden die direct en in realtime op inkomende data worden uitgevoerd. Dit levert krachtige inzichten op en stelt je in staat om daarop te reageren met realtime programmatische acties. Met

InterSystems IRIS Adaptive Analytics kunnen zakelijke gebruikers self-service analytische query's loslaten op de data.Het platform stelt organisaties in staat een consistente semantische laag te creëren en creëert op transparante wijze versnellingsstructuren op basis van werklastanalyse.

InterSystems IntegratedML stelt applicatieontwikkelaars in staat om eenvoudig machine learning-modellen te ontwikkelen en deze te gebruiken in hun applicaties met behulp van geautomatiseerde machine learning waarvoor slechts een paar SQL-achtige statements nodig zijn. Datawetenschappers worden ontlast doordat ze machine learning-modellen eenvoudig kunnen verfijnen en deze direct in InterSystems IRIS-applicaties kunnen opnemen dankzij de native ML runtime-ondersteuning.

InterSystems IRIS bevat ook native technologie voor business intelligence, natuurlijke-taalverwerking (NLP) en Full-Text Search die kan worden gebruikt in applicaties, waardoor de algehele architectuur en on-premise of cloud-implementaties aanzienlijk worden vereenvoudigd.

Al deze mogelijkheden worden aangevuld met brede ondersteuning voor veelgebruikte standaarden en technologieën van derden, zoals Apache Spark, zodat klanten de tools van hun keuze kunnen gebruiken om de door InterSystems IRIS beheerde data te benutten.