Point of Care Test: gevalideerde data en snelle uitslagen voor medisch dossier

De zorg heeft innovaties nodig om de dalende vergoedingen voor verrichtingen op te kunnen vangen. Daarnaast willen mensen zelf ook steeds vaker een zelftest uitvoeren vanwege de snelle uitslagen. Maar bij zelfdiagnose op grote schaal is de kans groot dat zorgvuldig opgebouwde medische dossiers vervuild gaan worden met niet-gevalideerde data. Hierop is medisch laboratorium Certe ingesprongen met een speciale Point of Care Test in de huisartsenpraktijk die snelle testresultaten mogelijk maakt.

Point of Care Test

Dat innovatieve oplossingen nodig zijn om de dalende vergoedingen op te kunnen vangen, is duidelijk. Het goed kunnen testen op ziektebeelden en het beoordelen van de testresultaten blijft echter werk voor professionals. Zij kunnen eventuele afwijkingen op waarde schatten en vaststellen of de gegevens aan het medisch dossier van een persoon toegevoegd kunnen worden.

Om aan de wensen van zowel patiënten als zorgverleners tegemoet te komen, is het medisch laboratorium Certe een proefproject gestart met een zogeheten ‘Point of Care Test’ (POCT): een laboratoriumonderzoek dat uitgevoerd wordt op analyseapparatuur in de huisartsenpraktijk. De testuitslag volgt binnen een aantal minuten en kan daardoor direct meegenomen worden bij de besluitvorming over de behandeling.

Aanpassing aanvraagformulieren

Voor deze Point Of Care Test-faciliteit heeft Certe samen met het Nederlands Huisartsen Genootschap de aanvraagformulieren aangepast; een arts kruist nu een minimaal onderzoek voor een bepaald ziektebeeld aan. Omdat de behoeften van patiënten en zorgverleners veranderen, zijn aanvullende diensten gecreëerd die aansluiten op deze wensen. Deze werkwijze draagt bij aan een verdere verlaging van de diagnosekosten.

Gebruik van bestaande faciliteiten en methoden

Om de testen te kunnen uitvoeren, verwerken en terugkoppelen, heeft Certe gebruik gemaakt van reeds aanwezige faciliteiten. Zo staan er bij verschillende huisartsen analyse-apparaten voor Point Of Care Testen, zoals CRP-meters, urinestriplezers en meters voor het vastleggen van afwijkende stollingswaarden. Voor de digitale gegevensoverdracht maakt het bedrijf gebruik van bestaande methoden; de orderaanvraag gaat via ZorgDomein en de rapportage van de resultaten gaat via Zorgmail (Edifact-berichtenverkeer).

Werking van de Point of Care Test

Bij een Point of Care Test komt een aanvraag voor een laboratoriumtest digitaal van het Huisarts Informatiesysteem (HIS) via ZorgDomein en de Ensemble Enterprise Service Busterecht in het orderbestand van het Laboratorium Informatie Systeem (LIS) bij Certe. Alle noodzakelijke informatie over de huisarts, de patiënt en het soort test wordt aangeleverd in de vorm van een gecodeerd standaardbericht. De gegevens over de aanvraag worden bij de huisarts uitgeprint op een loopbriefje met barcode (een uniek ZorgDomein-nummer).

Barcodescanner

Met het loopbriefje gaat de patiënt naar de doktersassistent voor de test. Die gebruikt een barcodescanner die gekoppeld is aan de POCT-analyser voor het invoeren van het ZorgDomein-nummer van het loopbriefje. De meetwaarden gaan vervolgens als gecodeerd bericht via een internetverbinding naar het Laboratorium Informatie Systeem bij Certe en daarna als Edifact-bericht terug naar het HIS van de huisarts. Binnen een tijdsbestek van vijf minuten is een betrouwbare testuitslag beschikbaar. Deze uitslag kan opgenomen worden in het medisch dossier van de patiënt en levert direct input voor de behandeling van de patiënt: een win-win-situatie.

Gegevensuitwisseling via Ensemble of IRIS for health

Voor deze eHealth-oplossing heeft Certe gebruik gemaakt van de integratiesoftware Ensemble. De Ensemble Enterprise Service Bus maakt gebruik van standaardkoppelingen (HL7). Tegenwoordig is het alternatief voor Ensemble ons IRIS data platform. Wilt u meer informatie over hierover? Neem dan contact met ons op. We kijken graag samen met u naar wat er voor uw zorginstelling mogelijk is. Hieronder vindt u meer informatie over de moderne zorgorganisatie:
 

De route naar een moderne zorgorganisatie
E-book voor bestuurders in de zorg

 

InterSystems

InterSystems is leverancier van technologische strategie sinds 1978. Het is een privébedrijf met zetel te Cambridge, Massachusetts (Verenigde Staten) en kantoren over de hele wereld. In meer dan 80 landen wordt de software die InterSystems ontwikkelt dagelijks gebruikt door miljoenen mensen.