Skip to content
Use the search to find information about InterSystems products and solutions, career opportunities, and more.

Real World Data uit het leven van de patiënt: de toepassingen [deel 3]

Real World Data uit het leven van de patiënt: de toepassingen [deel 3]

Welke bevolkingsgroepen lopen het meeste risico op hart- en vaatziekten? Bij hoeveel procent van de patiënten slaat een bepaald medicijn niet aan? En wat hebben deze mensen gemeen? Hoe lang duurde de laatste griepepidemie? Waar begon deze? Zomaar een aantal vragen die je kunt beantwoorden op basis van Real World Data. Dat is Big Data, maar dan verzameld uit het dagelijks leven van de patiënt. In deel 1 en 2 bespraken we het potentieel en de valkuilen van RWD; in dit derde deel is het tijd voor wat Real World voorbeelden.

Van actief naar proactief

Even een snelle samenvatting. Real World Data (RWD) gaat over data buiten medische rapporten en labresultaten om. Rookt de patiënt? In welke regio woont hij? Heeft hij een kantoorbaan of is hij de hele dag door actief? Welke aandoeningen komen er voor in zijn familie? Hoe reageert hij op bepaalde medicatie en waarvoor is hij eerder opgenomen geweest in het ziekenhuis? Door dit soort informatie te verzamelen van grote groepen mensen, kun je aan de hand van analytics patronen ontdekken in ziekteverloop en deze op den duur voorspellen. Hierdoor heb je met RWD een troef in handen die de hele gezondheidszorg kan transformeren van actief naar proactief. En dat werd tijd.

Pact of the Future

Een mooi voorbeeld is dat van Maggie de Block (minister van sociale zaken en volksgezondheid in België) en haar the Pact of the Future. Dit afsprakenpakket met de farmaceutische industrie is vierdelig en gaat over “toegankelijkheid, groei en innovatie, deontologie en budgettaire duurzaamheid en voorspelbaarheid”. Maggie wil de gezondheidszorg in België transformeren door zorg laagdrempeliger te maken en medicijnen en behandelingen sneller bij de patiënt te krijgen. Real World Data is in dit verhaal de benzine die de zorgmotor op gang moet brengen. Het plan is om apotheken, zorginstellingen en patiënten zelf meer gegevens te laten verzamelen en deze in bulk te analyseren. Zo ontstaat er meer inzicht in ziekteverloop en kunnen behandelingen sneller en beter worden ontwikkeld.

En op Europees niveau: B24BO

Ook buiten de Belgische en Nederlandse grenzen wordt RWD steeds vaker (en beter) ingezet. Zo is er Big Data For Big Outcomes (B24BO), een Europees netwerk en dataplatform rondom verschillende ziektegebieden zoals Alzheimer, hartfalen en prostaatkanker. Door Real World Data te verzamelen op Europees niveau, ontstaat een schat aan informatie over deze ziekten en ontstaat er meer inzicht in ziekteverloop, succesvolle behandelingen en bijwerkingen van medicatie. Zo draagt RWD bij aan zogenaamd Value-based Healthcare en worden de klinische trajecten door heel Europa beter afgestemd op de doelgroep. Een bijkomend voordeel is dat onderzoekers uit alle hoeken en gaten van ons continent hierdoor de hoofden bij elkaar steken en van elkaar leren.

Een Real World Data strategie ontwikkel je samen

…Want als RWD-experts het ergens over eens zijn, is het wel dat de inzet Real World Data alleen nut heeft als het op de juiste manier wordt verzameld en gedeeld. Dit betekent dat we afspraken moeten maken over wat we verstaan onder “data van kwaliteit” en de manier waarop we gegevens opslaan en beveiligen. Daarnaast moet de interoperabiliteit van de systemen in ziekenhuizen, apotheken, laboratoria en onderzoeksinstituten verbeterd worden. Want wat heb je aan informatie als het je systeem niet uit kan? Als al deze voorwaarden in orde zijn, gaat Real World Data een enorm verschil maken in de manier waarop patiënten zorg ontvangen. In het beste geval worden het überhaupt geen patiënten!

Verder lezen

Wil je meer weten over dataverzameling in de zorg en de technologieën die je hierbij helpen? Download dan gratis onderstaand e-book.
 
De route naar een moderne zorgorganisatie E-book voor bestuurders in de zorg

 

RELATED TOPICS

Andere Berichten Die Je Misschien Leuk Vindt.

Maak kennis met InterSystems FHIR Server, een essentieel onderdeel voor moderne gegevensuitwisseling in de gezondheidszorg.
Door gegevens in real-time te vertalen en om te zetten naar FHIR-formaat, zorgt de server voor on-demand toegang tot legacy-gegevens zonder duplicatie en biedt het flexibiliteit bij de inzet van de gegevens.
Ontdek InterSystems IRIS for Health, meer specifiek InterSystems FHIR Server, een fundamenteel onderdeel van moderne gegevensuitwisseling in de gezondheidszorg
Le Standard FHIR permet d'améliorer la vue d'ensemble des données des patients et de rationaliser les flux d'informations, améliorant ainsi les traitements et les résultats des patients.
De gezondheidszorg staat aan de vooravond van een technologische revolutie, gedreven door de integratie van kunstmatige intelligentie en machine learning.
Head of Global Healthcare Solutions, InterSystems
We are pleased to conclude with you the last project of Hack Healthcare 2023. WeCare2 aims to address patient records fragmentation and establish a healthcare landscape that seamlessly caters to the needs of patients.
In this post, we will showcase the third outcome of Hack Healthcare 2023 – The Bee Project, which aimed to improve communication and access to medical records by bridging the gap between the first and second lines of healthcare.
In this edition, we delve into one called “Patient Buddy”. It revolves around capturing and leveraging patient feedback to improve healthcare experiences.
Hack Healthcare 2023. This event`s primary objective was to tackle healthcare challenges by devising solutions with the assistance of experts and pitch coaches.
After the workshop’s string, we finally reached the Hack Healthcare 2023 event! We want to remind you that Hack Healthcare is not an ordinary hackathon. It is a dynamic blend of creativity and collaborations.