Skip to content
Use the search to find information about InterSystems products and solutions, career opportunities, and more.

Een database platform selecteren- 4 overwegingen

Een database platform selecteren- 4 overwegingen

Gebaseerd op een artikel van Julie Lockner, Global Data Platform Product Marketing bij InterSystems

Databases, NoSQL, In-Memory, Cloud, DBaas… We kunnen aardig verdwalen in het platform jargon. En gezien de enorme groei van deze tak van IT komen er ongetwijfeld nog termen bij. Steeds meer bedrijven slaan gegevens op in de Cloud en integreren hun verschillende datasystemen. Het maakt dataverwerking sneller, efficiënter én minder foutgevoelig. Maar hoe schep je orde in al deze nieuwe oplossingen? Welke heb je écht nodig? En waarvoor dan? In deze blog leg ik je een paar overwegingen voor die essentieel zijn als je aan de slag gaat met het integreren van databases.

Over data-integratie

Een database (of gewoon in het Nederlands: databank) is niets meer dan een verzameling van gegevens. Deze gegevens worden digitaal opgeslagen, waar ze kunnen worden opgevraagd door mensen die daar toestemming voor hebben. Denk bijvoorbeeld aan een bestand met persoonlijke gegevens van burgers (overheid), klanten (zakenwereld) of patiënten (zorg). Tegenwoordig zijn veel databases gekoppeld aan een platform. Hier worden ze gemonitord, gemanaged en geïntegreerd met andere datasystemen. Dit brengt een wereld van mogelijkheden met zich mee. Als we bijvoorbeeld kijken naar de zorg, kunnen database platformen zorgen voor een persoonlijkere en betere hulpverlening. Want hoe meer gegevens de dokter voor zich heeft, hoe beter hij zijn behandelingen op de patiënt kan afstemmen. Ook wordt zorgadministratie zo efficiënter ingericht én krijgen behandelaars meer inzicht in ziekteverloop en bijwerkingen.

De database platformmarkt

Niet zo gek dus, dat de markt voor database platform-oplossingen de laatste jaren zo gegroeid is. In januari van 2016 publiceerde het adviesbureau 451Research een kaart van het bestaande database platformlandschap. Wat bleek? Momenteel zijn er niet minder dan 386 database platformoplossingen op de markt. Een ware explosie van nieuwe technologieën dus, die ieder op hun eigen manier antwoord geven op de IT-problemen van deze tijd. En daar zit ook gelijk het probleem. Platformen worden gemaakt met de kennis van nu in plaats van de kennis van morgen. Dit betekent dat lang niet alle producten toekomstbestendig zijn. Veel IT-bedrijven kunnen de snel ontwikkelende markt niet bijbenen en verdwijnen daardoor even snel als ze gekomen waren. En dat geeft te denken. Want bestaat het platform dat je geselecteerd hebt dan nog wel over drie jaar? Hieronder lees je over drie belangrijke overwegingen tijdens de keuze voor een product.

Oud of nieuw?

Degene met het laatste woord heeft niet per se gelijk. Deze tegeltjeswijsheid is een prima uitgangspunt als je je gaat verdiepen in verschillende platform-oplossingen. Zo zijn er systemen die al meer dan twintig jaar meegaan en nog uitstekend functioneren en blijven ontwikkelen, terwijl een nieuwkomer misschien minder efficiënt is en over een paar jaar niet meer bestaat. Verdiep je dus in de zogeheten levensduur van de database platform-producten die je op het oog hebt. Hoe groot is de kans dat ze over twintig jaar nog bestaan? Welke bedrijven werken met de oplossing, hoe lang al, en wordt het product regelmatig verbeterd en aangepast op deze tijd?

Horizontaal of verticaal?

Een tweede overweging gaat over de manier waarop je de gegevens wilt gaan opslaan. Globaal zijn er twee verschillende manieren waarop je dit kunt doen: horizontaal en verticaal. Bij een horizontale benadering sla je gegevens op een ongestructureerde op in een database, dus zonder dat er al relaties zijn gelegd met andere gegevens in hetzelfde systeem. Deze relatie komt er pas zodra je de gegevens in de database transformeert. Met een verticale benadering worden ongestructureerde gegevens eerst getransformeerd en daarna pas samengevoegd, zodat binnen de database direct de juiste relatie tussen gegevens wordt gelegd. Voor beide benaderingen valt iets te zeggen, maar ze hebben wel ieder hun eigen invloed op uw systemen. Het ligt eraan wat je liever hebt: een massieve, solide databank of een flexibele, schaalbare oplossing.

Wel of niet naar de Cloud?

Al je systemen naar de Cloud brengen heeft voordelen. Je slaat er met gemak grote hoeveelheden data op en wisselt deze makkelijker uit met systemen en instanties op andere locaties. Maar Cloud services komen met een prijskaartje, helemaal als ze van goed niveau zijn. Er zijn tegenwoordig tal van Cloud serviceproviders waar je mee in zee kunt gaan, ieder met zijn eigen dienstenaanbod en tarieven. Een grondig vooronderzoek helpt je daarom bij het selecteren van een Cloud-oplossing die past bij jouw bedrijf. Daarnaast brengt de Cloud nieuwe uitdagingen met zich mee, zoals privacywetgeving, beveiligingseisen en de bekende vraag: van wie is de data? Het is daarom aan te raden om een overzicht te maken van de kosten en baten van de Cloud en een partner te kiezen die jouw systemen 24/7 in de gaten houdt.

Los of vast?

Dbaas (Database as a Service, oftewel een externe platformoplossing in de Cloud) wordt steeds populairder. Oracle, Amazon en Google, bijvoorbeeld, bieden een tal van functionaliteiten aan op één platform. En ze zijn niet de enige. Dbaas providers schieten als paddenstoelen uit de grond, de een met een nog uitgebreider servicepakket dan de ander. Een belangrijke overweging bij de selectie van een dergelijk platform-product draait om de verbinding tussen het database platform en je eigen systemen. Wil je de applicatie koppelen met bijvoorbeeld uw ESB, of houd je beide liever gescheiden? Ook hier ben je deels afhankelijk van de wetgeving met betrekking tot het delen van gegevens. Zeker als je organisatie in meerdere landen opereert is dit een vooronderzoek waard.

Goed nieuws: er is orde te scheppen in de database platform-chaos! Met bovenstaande overwegingen kom je een heel eind met het selecteren van een passende oplossing voor je bedrijf. Kijk goed naar je wensen, uitdagingen en toekomstplannen en wees niet bang om veeleisend te zijn. Een platform met geïntegreerde databases is als de ruggengraat van een bedrijf, en moet daarom staan als een huis.
 
Lees meer

InterSystems IRIS Data Platform ⇒ Technologie

 

RELATED TOPICS

Andere Berichten Die Je Misschien Leuk Vindt.

Door gegevens in real-time te vertalen en om te zetten naar FHIR-formaat, zorgt de server voor on-demand toegang tot legacy-gegevens zonder duplicatie en biedt het flexibiliteit bij de inzet van de gegevens.
Ontdek InterSystems IRIS for Health, meer specifiek InterSystems FHIR Server, een fundamenteel onderdeel van moderne gegevensuitwisseling in de gezondheidszorg
Le Standard FHIR permet d'améliorer la vue d'ensemble des données des patients et de rationaliser les flux d'informations, améliorant ainsi les traitements et les résultats des patients.
De gezondheidszorg staat aan de vooravond van een technologische revolutie, gedreven door de integratie van kunstmatige intelligentie en machine learning.
Vice President, Healthcare
We are pleased to conclude with you the last project of Hack Healthcare 2023. WeCare2 aims to address patient records fragmentation and establish a healthcare landscape that seamlessly caters to the needs of patients.
In this post, we will showcase the third outcome of Hack Healthcare 2023 – The Bee Project, which aimed to improve communication and access to medical records by bridging the gap between the first and second lines of healthcare.
In this edition, we delve into one called “Patient Buddy”. It revolves around capturing and leveraging patient feedback to improve healthcare experiences.
Hack Healthcare 2023. This event`s primary objective was to tackle healthcare challenges by devising solutions with the assistance of experts and pitch coaches.
After the workshop’s string, we finally reached the Hack Healthcare 2023 event! We want to remind you that Hack Healthcare is not an ordinary hackathon. It is a dynamic blend of creativity and collaborations.
After conducting the Exploratory and Challenge Identification workshops, we had to step out of our comfort zone and share our past discoveries with the wider audience.