Skip to content
Use the search to find information about InterSystems products and solutions, career opportunities, and more.

Digitale transformatie zit tussen onze oren, niet in onze computers

Digitale transformatie zit tussen onze oren, niet in onze computers

Als het gaat over digitale transformatie, zijn er nogal wat wegen die naar Rome leiden. Maar omdat we er middenin zitten, is geen van die wegen goed gedocumenteerd. Digitale transformatie is daarmee voor veel bestuurders een onzekere reis. Gevaarlijk, want die reis gaat over veel geld en de toekomst van het bedrijf. Dan maar niet digitaliseren? Nog gevaarlijker. Maar wat dan wel? Zoals vaker het geval is, weet Gartner raad. Die introduceerde onlangs de term ContinuousNEXT. Geen stappenplan voor digitale transformatie, maar een mindset waarmee je constant inspeelt op veranderingen. En laat dat nu precies zijn wat moderne bedrijven nodig hebben.

 

De mindset van de eeuwige verandering

Hieronder vind je de vijf elementen van een digitale transformatie volgens Gartner:

  • Cultuur
  • Privacy
  • Augmented intelligence
  • Digital product management
  • Digital twin

Toegegeven: de lijst lijkt verdacht veel op een stappenplan. Maar Gartner maakt duidelijk dat het “hebben” van bijvoorbeeld augmented intelligence je niet zoveel zal helpen. Het gaat om de mindset van “perpetual change” (eeuwige verandering) die je transformatie succesvol maakt. Door je in te stellen op constante verandering, word je sneller en flexibeler. Gartner noemt dit ContinuousNEXT en omschrijft de term als hét succesrecept. Digitale transformatie zit dus veel meer tussen onze oren dan in onze pc’s.

 

#1. Cultuur

Je kunt de werkvloer op met een mooi verhaal over de voordelen van verandering. Maar bedenk dat verandering voor veel van je medewerkers helemaal niet voordelig voelt. Verandering is stressvol! Medewerkers moeten wennen aan een andere manier van werken en dat zal in het begin ten koste gaan van hun productiviteit. Dit kan ervoor zorgen dat er weerstand ontstaat en de voorgestelde verandering jammerlijk laten falen. De oplossing voor dit probleem zit ‘m in dynamiek, zegt Gartner. Hoe dynamischer je bedrijfscultuur, hoe makkelijker je veranderingen doorvoert. Gartner adviseert daarom om de cultuur van je bedrijf te hacken. Ga op zoek naar zwakke plekken in de bedrijfscultuur en ga er actief mee aan de slag. Zo’n zwakke plek kan een bepaalde afdeling zijn, maar ook de communicatie tussen afdelingen.

 

#2. Privacy

GDPR heeft het veel bedrijven flink moeilijk gemaakt. Maar eigenlijk is de nieuwe wetgeving niets meer dan een voorbode van een nieuwe kijk op privacy. Door de digitalisering van de samenleving kan er meer informatie gedeeld worden en die moet jij als bedrijf kunnen beschermen. Doe je dit niet, komen daar vroeg of laat problemen van. Privacy gaat namelijk niet alleen je medewerkers en klanten aan, maar ook je partners, overheidsinstanties en potentiële klanten waarover je gegevens verzamelt. Gartner is dan ook kort over privacy management: regel het. Stel iemand aan die het privacy management op zich neemt en maak het een board-level vraagstuk. Oftewel: maak privacy een probleem van het management, niet van de werkvloer.

 

#3. Augmented intelligence

We zijn nauwelijks over de AI-schok heen, of er klopt een nieuwe term op onze bedrijfspoort: augmented intelligence. Het lijkt op artificial intelligence, maar is beter aangepast op de mens. Waar artificial intelligence vooral erg slim was, gaat augmented intelligence de mens helpen in zijn werk, waardoor de resultaten beter (augmented) worden. Dat is mooi, want het betekent dat je bedrijfsresultaten kunnen worden verbeterd zonder dat je hiervoor nieuwe mensen hoeft aan te nemen. Hiermee sluit augmented intelligence perfect aan op het concept van digitale transformatie: het gaat niet zozeer om de hoogwaardige technologie die je in huis haalt (artificial intelligence) maar om de manier waarop je die inzet (augmented intelligence). Gartner merkt op dat ook augmented intelligence een verantwoordelijkheid moet zijn van het management. De werkvloer zal ermee moeten leren omgaan, maar zou niet zelf het wiel hoeven uitvinden.

#4. Digital product management

Zoals gezegd, is een dynamische bedrijfscultuur een van de belangrijkste voorwaarden voor een geslaagde digitale transformatie. Een dynamische werkvloer is namelijk niet alleen beter in het inspelen op verandering, maar zal ook sneller leren omgaan met nieuwe technologieën. Snelheid is hier volgens Gartner een belangrijke pijler. Organisaties moeten leren om “snel te falen”, zodat ze problemen in de ontwikkeling van nieuwe producten of applicaties snel doorhebben en kunnen verhelpen. Op deze manier krijg je als bedrijf je producten en diensten sneller en foutlozer op de markt, en dat geeft je een enorme voorsprong. Bovendien kun je veranderingen in de markt op deze manier ook beter aan.

 

#5. Digital twin

De manier waarop afdelingen met elkaar communiceren gaat drastisch veranderen. In het ideale geval werken mensen en machines samen aan een “continuous intelligence” en wordt alles real-time in de gaten gehouden en verbeterd. Hier komt het concept van de digital twin om de hoek kijken. In de industriële sector is deze virtuele kopie van een product niets nieuws. Hier worden hele booreilanden virtueel nagebouwd zodat de makers op ieder wat-als scenario zijn voorbereid. Gartner ziet hetzelfde steeds vaker in andere sectoren gebeuren. De virtuele tweelingbroer (of -zus natuurlijk) is makkelijk te bewerken en verfijnen en de vertaalslag naar het echte product is vaak zo gemaakt. Zo helpt de digital twin bij het sneller ontwikkelen van betere producten.

 

Vind jouw ContinuousNEXT

De moraal van dit verhaal: niet de technologie, maar de mindset is de doorslaggevende factor in digitale transformatie. ContinuousNEXT zit ‘m niet in software, maar kun je vinden tussen de oren van je CEO, CIO, managers en mensen op de werkvloer. Dat klinkt mooi, maar is niet zo makkelijk als het klinkt. Want iets tussen iemand anders z’n oren krijgen is misschien nog wel lastiger dan de technische obstakels van digitalisering overwinnen.

 

RELATED TOPICS

Andere Berichten Die Je Misschien Leuk Vindt.

Le Standard FHIR permet d'améliorer la vue d'ensemble des données des patients et de rationaliser les flux d'informations, améliorant ainsi les traitements et les résultats des patients.
De gezondheidszorg staat aan de vooravond van een technologische revolutie, gedreven door de integratie van kunstmatige intelligentie en machine learning.
Vice President, Healthcare
We are pleased to conclude with you the last project of Hack Healthcare 2023. WeCare2 aims to address patient records fragmentation and establish a healthcare landscape that seamlessly caters to the needs of patients.
In this post, we will showcase the third outcome of Hack Healthcare 2023 – The Bee Project, which aimed to improve communication and access to medical records by bridging the gap between the first and second lines of healthcare.
In this edition, we delve into one called “Patient Buddy”. It revolves around capturing and leveraging patient feedback to improve healthcare experiences.
Hack Healthcare 2023. This event`s primary objective was to tackle healthcare challenges by devising solutions with the assistance of experts and pitch coaches.
After the workshop’s string, we finally reached the Hack Healthcare 2023 event! We want to remind you that Hack Healthcare is not an ordinary hackathon. It is a dynamic blend of creativity and collaborations.
After conducting the Exploratory and Challenge Identification workshops, we had to step out of our comfort zone and share our past discoveries with the wider audience.
It is time to roll our sleeves up and dive deeper into the discoveries made during the Challenge Identification Workshops, which followed the Exploratory Workshops.
We explore a fundamental aspect of problem-solving, which involves finding and understanding the source of our challenges. This is precisely the purpose of the Exploratory Workshop.