Skip to content
Use the search to find information about InterSystems products and solutions, career opportunities, and more.

De logistieke sector verschuift: geen plaats meer voor de middelmaat

De logistieke sector verschuift: geen plaats meer voor de middelmaat

Naast lijstjes maken van de rijkste mensen op aarde, houdt het Amerikaanse Forbes zich ook bezig met ontwikkelingen in de transportsector. Zo blijkt uit recent onderzoek van het vooraanstaande zakentijdschrift dat 65 procent van de 400 ondervraagde managers in de logistieke sector denkt dat we ons in een tijdperk van grote veranderingen bevinden. Profetische woorden, maar wat klopt daar eigenlijk van? En zijn de veranderingen reden tot ongerustheid? In dit blog schetsen we drie ingrijpende verschuivingen in de logistieke sector en bespreken we de invloed ervan op Logistics Service Providers.

 

1. Het Amazoneffect

Het Amazoneffect is een veelbesproken verandering en behoeft enige uitleg. In nauwe zin gaat dit over de overmacht waarmee de Amerikaanse e-commercegigant Amazon de markt verovert. In de VS wordt ruwweg de helft van alle internetaankopen via Amazon gedaan. Ook in Europa is Amazon sterk in opkomst, met name in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk. In brede zin staat het Amazoneffect voor de opkomst van de e-commerce. Dit is een branche met klanten die op hun wenken bediend worden, een breed online assortiment, lage prijzen en snelle levering.

 

Alle hens aan dek voor de Logistic Service Provider (LSP)? Wel als het aan professor C. John Langley ligt. “Het Amazoneffect betekent hogere verwachtingen”, vertelt de Supply Chain Management expert aan Forbes. “Om aan die verwachtingen te voldoen, moeten LSP’s zich focussen op what Amazon can’t do (#WACD). Amazon en andere grote e-commercebedrijven loeren namelijk voortdurend op de zwakke plekken in de markt. Als je niet op de plek wilt zitten waar de klappen vallen, zorg je dat je je bezorgservices specialiseert en geen middelmaat levert. Hiermee vind je een plek naast Amazon en win je het in jouw niche van de gigant.

 

2. Veranderingen in de frontlinie: zelfrijdende trucks

Doorgaans worden frontline technologies in één adem genoemd met autonoom rijden. En dat is niet zo gek. Als we de vooruitzichten mogen geloven, rijden er over een jaar of tien namelijk overal colonnes zelfrijdende vrachtwagens over de Nederlandse snelwegen. Dat rijden in groepen noemen we platooning. Door de trucks automatisch op een optimale afstand van de voorganger te laten rijden, denken onderzoekers aanzienlijke (brandstof)kosten te besparen. Momenteel wordt er volop getest met de technologie, die een opstap zou kunnen zijn naar volledig autonoom rijden. Na tests eerder dit jaar zijn het Duitse MAN en DB Schenker voorzichtig positief. Bovendien rekende DB Schenker uit dat ongeveer 40 procent van het Europese wegennet geschikt is voor de nieuwe technologie, die vooral op snelwegen uitkomst biedt. Concurrent Daimler is minder enthousiast en zette hun onderzoek naar platooning stop. CEO Martin Daum verklaarde dat er simpelweg niet genoeg verdiend wordt met de technologie. De truckfabrikant zet wel in op onderzoek naar autonoom rijden.

 

In het kielzog van het onderzoek naar autonoom rijden, breekt een aantal technologieën door. Veel hiervan zijn veiligheid-gerelateerd. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Sensoren die de chauffeur waarschuwen als de vrachtwagen uit de rijbaan raakt.
  • Slimme technologie die mogelijke botsingen voorspelt en de vrachtauto automatisch afremt.
  • Detectiesensoren voor de blinde hoek.
  • Rollover stability protection (ARP): een systeem dat ingrijpt voor de chauffeur de macht over het stuur verliest.

 

Technologische veranderingen in de logistieke sector beperken zich niet alleen tot de weg. Er wordt ook volop geëxperimenteerd met drones. Zo kreeg UPS onlangs toestemming om met drones op Amerikaanse ziekenhuiscampussen te bezorgen. Drones blijken efficiënt, maar kennen wel een beperkte draagcapaciteit. Bovendien zijn er nog wat hordes te nemen als het gaat om de regelgeving in diverse landen.

 

Wat dit betekent voor de moderne LSP? Momenteel nog niet zoveel. Vrachtwagens rijden nog niet zelfstandig en ook de inzet van drones zit nog in de experimentele fase. Voor dit soort innovaties geldt dat je goed in de gaten moet houden wanneer een hype overgaat in een echte verandering (zoals momenteel met IoT gebeurt). Doe autonome trucks en drones daarom niet af als sci-fi, maar wees voorzichtig als je gaat investeren.

 

3. Technologische veranderingen achter de schermen

Achter de schermen neemt de IT-sector het over in transportland. Denk aan Artificial Intelligence (AI), het eerder genoemde Internet of things (IoT), machine learning en blockchain. De verbinding tussen al die technologieën is data. Verwachte levertijden, gps-trackers, weer- en verkeersgegevens of de klimaatbeheersing in je vrachtruim; het zijn allemaal data. En hoe meer je ervan hebt, hoe (kosten)efficiënter je supply chain is. Professor Supply Chain Management Langley stelt tegenover Forbes dat de concurrentieslag uiteindelijk gewonnen wordt op IT-gebied: “We zien dat de toevoeging van IT leidt tot slimmere keuzes binnen bedrijven,” legt hij uit.

 

We maken de balans op

De logistieke sector staat inderdaad voor grote verschuivingen. We schetsten er drie, maar eigenlijk bestaat elke verandering uit tal van kleine veranderingen. Allemaal zaken waar je als succesvol LSP van op de hoogte moet zijn en al dan niet een beslissing over moet maken. Voel je de hete adem van de Amazons van deze wereld? En zoek je naar mogelijkheden om de digitale dataslag niet te missen? Wij schreven er een e-book over. Download 'm hieronder.
 
Word een Logistics Service Provider van de toekomst

 

RELATED TOPICS

Andere Berichten Die Je Misschien Leuk Vindt.

Le Standard FHIR permet d'améliorer la vue d'ensemble des données des patients et de rationaliser les flux d'informations, améliorant ainsi les traitements et les résultats des patients.
De gezondheidszorg staat aan de vooravond van een technologische revolutie, gedreven door de integratie van kunstmatige intelligentie en machine learning.
Vice President, Healthcare
We are pleased to conclude with you the last project of Hack Healthcare 2023. WeCare2 aims to address patient records fragmentation and establish a healthcare landscape that seamlessly caters to the needs of patients.
In this post, we will showcase the third outcome of Hack Healthcare 2023 – The Bee Project, which aimed to improve communication and access to medical records by bridging the gap between the first and second lines of healthcare.
In this edition, we delve into one called “Patient Buddy”. It revolves around capturing and leveraging patient feedback to improve healthcare experiences.
Hack Healthcare 2023. This event`s primary objective was to tackle healthcare challenges by devising solutions with the assistance of experts and pitch coaches.
After the workshop’s string, we finally reached the Hack Healthcare 2023 event! We want to remind you that Hack Healthcare is not an ordinary hackathon. It is a dynamic blend of creativity and collaborations.
After conducting the Exploratory and Challenge Identification workshops, we had to step out of our comfort zone and share our past discoveries with the wider audience.
It is time to roll our sleeves up and dive deeper into the discoveries made during the Challenge Identification Workshops, which followed the Exploratory Workshops.
We explore a fundamental aspect of problem-solving, which involves finding and understanding the source of our challenges. This is precisely the purpose of the Exploratory Workshop.