Skip to content
Search all InterSystems websites to find anything about our product, search our documentation, and more. Enter a query in the search input above, and results will be displayed as you type.

InterSystems IRIS for Health

Over de technologie

Overzicht

InterSystems IRIS for Health™ is 's werelds eerste en enige dataplatform dat specifiek is ontworpen om waarde te halen uit zorgdata. Met dit platform kun je snel nieuwe baanbrekende zorgapplicaties bouwen en schalen. InterSystems IRIS for Health is bedoeld voor softwareontwikkelaars die:

 • briljante ideeën hebben, maar nog geen platform hebben gevonden dat snel, betrouwbaar of schaalbaar genoeg is om hun oplossingen te ondersteunen;
 • op zoek zijn naar een op standaarden gebaseerd platform dat de mogelijkheid biedt om HL7 FHIR-resources te lezen en schrijven, om zorgapplicaties van de volgende generatie te bouwen en ondersteunen;
 • het verschil willen maken in de zorg door middel van analytics en machine learning- en artificial intelligence-applicaties die gebruik maken van allerlei soorten data uit het hele zorgcontinuüm.

InterSystems IRIS for Health voorziet in deze behoeften met ongekende snelheid en geavanceerde technologie voor interoperabiliteit, analytics en machine learning, plus kant-en-klare transformaties tussen berichtenformaten in de zorg. Het is de snelste manier om innovatieve zorgapps te ontwikkelen en duurzame waarde te leveren.

Mogelijke use cases voor InterSystems IRIS for Health zijn:

 • Het ontwikkelen van nieuwe digitale zorgapplicaties waarin data uit verschillende bronnen worden verwerkt op met behulp van verschillende standaarden;
 • Het leveren van connectiviteit tussen medische hulpmiddelen en elektronische zorgdossiers om zicht te houden op prestaties van hulpmiddelen, de doeltreffendheid te meten en voorspellend onderhoud toe te passen;
 • Innovaties rond bestaande informatiesystemen om nieuwe functionaliteit te ontwikkelen of bestaande functies te verbeteren. Bijvoorbeeld het verbeteren van een radiologieapplicatie met patiëntgegevens;
 • Het leveren van realtime predictive analytics en modelleringsmogelijkheden die kunnen helpen meer bekendheid te geven aan klinische onderzoeken en het wervingsproces te verbeteren;
 • Het aanleveren van enorme hoeveelheden data voor machine learning of artificial intelligence en het creëren van zorginformatiesystemen die intelligente workflows leveren met realtime analytics.

Belangrijkste kenmerken

Interoperabiliteit in de zorg

In een gefragmenteerd zorgsysteem moet data uit diverse bronnen die in allerlei verschillende formaten en via verschillende standaarden is opgeslagen, worden geïntegreerd om een compleet beeld te krijgen van de patiëntgegevens. Om dit te vereenvoudigen biedt InterSystems IRIS for Health ontwikkelingstools voor talloze interoperabiliteitsnormen voor de zorg en documentgebaseerde uitwisseling van zorginformatie. Deze normen en profielen omvatten:

 • FHIR (DSTU2, STU3, R4)
 • HL7 V2 en HL7 V3
 • IHE-profielen, waaronder XDS.b, XCA, PIX, PDQ en MHD
 • CDA/C-CDA-documenten
 • DICOM
 • X12

InterSystems IRIS for Health biedt vooraf gebouwde, uitbreidbare datatransformaties tussen moderne en oude datarepresentaties. Met de ingebouwde functies van InterSystems IRIS for Health kun je bijvoorbeeld:

 • een HL7 V2-bericht omzetten van de ene schemaversie naar de andere;
 • HL7 V2-berichten produceren op basis van een CDA-document;
 • een deel van een CDA-document omzetten naar FHIR-resources.

FHIR-ondersteuning

InterSystems IRIS for Health biedt de bouwstenen die nodig zijn om FHIR-applicaties te ontwikkelen, waaronder:

 • Een basis FHIR-serverimplementatie die standaard FHIR RESTful API ondersteunt;
 • Een repository voor FHIR-resources die alle FHIR-resourcetypen ondersteunt;
 • FHIR-clientcomponenten voor het afhandelen van client-side acties;
 • Ingebouwde datatransformaties tussen FHIR en andere interoperabiliteitsnormen voor de zorg, zoals HL7 V2 en CDA;
 • Ondersteuning voor op FHIR gebaseerde IHE-profielen, zoals PIXm, PDQm en MHD.

De FHIR-repository van InterSystems IRIS for Health biedt volledige lees-/schrijfmogelijkheden en kan FHIR-resources ontvangen of versturen via de FHIR RESTful API in JSON- of XML-formaat. Hierdoor kunnen applicaties die met de nieuwste technologieën zijn gebouwd FHIR-data – nieuwe data of data uit oude systemen – gebruiken voor patiëntenzorg, kwaliteitsverbetering, onderzoek en andere use cases.

InterSystems IRIS for Health biedt alles wat een ontwikkelaar nodig heeft om toegang te krijgen tot data uit het hele zorgcontinuüm, inclusief datatransformaties en een repository voor HL7 FHIR-resources met lees-/schrijfmogelijkheden.

Krachtige transactieverwerking en analytics

De kern van InterSystems IRIS for Health is een bewezen, enterprise-grade, gedistribueerde, hybride transactioneel-analytische verwerkingsdatabase die realtime applicaties ondersteunt. Deze database kan met hoge snelheid transactionele data opnemen, verwerken en opslaan en tegelijkertijd grote hoeveelheden analytische workloads met historische en realtime data verwerken (inclusief ACID-conforme transacties).

Bewezen schaalbaarheid

InterSystems IRIS for Health schaalt eenvoudig horizontaal (via sharding en ons Enterprise Cache Protocol) en verticaal (via parallelle SQL-query's) om aan de behoeften van je applicatie te voldoen. Of het nu gaat om grote aantallen gelijktijdige gebruikers, een enorme dataset die moet worden geanalyseerd of beide tegelijk, InterSystems IRIS for Health schaalt naar een gedistribueerde architectuur op betaalbare hardware om de totale eigendomskosten te beperken.

Robuuste beveiliging

InterSystems IRIS for Health biedt een krachtige, flexibele, consistente en hoogwaardige beveiligingsinfrastructuur zonder in te leveren op de prestaties van de applicatie. Deze beveiligingsarchitectuur is gebaseerd op authenticatie, autorisatie, auditing en database-encryptie.

 • Authenticatie. InterSystems ondersteunt meerdere authenticatiemechanismen, waaronder tweefactorauthenticatie.
 • Autorisatie. Met onze System Management Portal kun je eenvoudig toegangsrechten toewijzen op basis van rollen en applicaties en deze beheren.
 • Auditing. InterSystems-producten registreren alle systeem- en applicatiegebeurtenissen in een append-only logboek, dat kan worden bevraagd met behulp van SQL of een rapportagetool.
 • Database-encryptie. InterSystems IRIS for Health versleutelt 'data-at-rest' en 'data-in-motion'. Daarnaast biedt het platform encryptie op blokniveau om volledige databases te beschermen.

Uniforme ontwikkelomgeving

InterSystems IRIS for Health omvat een uniforme grafische en codegebaseerde omgeving die de ontwikkeling en het onderhoud van realtime, datarijke oplossingen vereenvoudigt en versnelt. Deze omgeving biedt een consistente weergave van verschillende programmeermodellen, programmeerinterfaces en dataformaten. Met de traceermogelijkheid van InterSystems IRIS for Health kun je het gedrag van berichten naar en van de applicatie opvolgen en zien, wat het proces van debuggen en diagnose vereenvoudigt, de ontwikkelkosten verlaagt en de time-to-market versnelt.

Keuzevrijheid

Keuze van taal. InterSystems IRIS for Health ondersteunt een verscheidenheid aan ontwikkeltalen, waaronder een native API voor Java, .NET en Python. Elke interface maakt verbinding met de multidimensionale opslagdatastructuren die aan de basis liggen van de object- en SQL-interfaces van het platform. Dankzij een dynamische gateway kunnen verschillende talen snel en eenvoudig worden aangeroepen.

Keuze van datamodel. InterSystems IRIS for Health heeft een architectuur met meerdere modellen zodat je voor elke taak in je applicatie het meest geschikte datamodel – relationele, objectgebaseerde of directe/native toegang – kunt gebruiken. Elk datamodel is toegankelijk via de taal van je keuze. Multimodel-functies omvatten:

 • Industriestandaard API's voor SQL- en objectgebaseerde toegang;
 • Een API om data op te slaan in een aangepaste geoptimaliseerde datastructuur;
 • Een herbruikbare databaseverbinding die het gebruik van het beste datamodel voor elke taak ondersteunt;
 • API's voor de taal van je keuze (waaronder Java, .NET, en ObjectScript);
 • Een onderliggende consistente structuur die duplicatie van data voorkomt.

Beheer van de volledige levenscyclus van API's

Met InterSystems API Manager (IAM) kun je het verkeer van en naar je webgebaseerde API's in de gaten houden en beheren. De configuratie kan worden gedaan via een webgebaseerde gebruikersinterface en API-aanroepen, wat ideaal is bij externe implementaties. Hoe gedistribueerder je omgeving, hoe belangrijker het wordt om je API-verkeer goed te beheren en in de gaten te houden. Met IAM kun je al het verkeer door een gecentraliseerde gateway leiden en API-verzoeken naar de juiste doel-nodes doorsturen.

Zo kun je:

 • al je API-verkeer op één plek in de gaten houden;
 • de lijst met API's die je gebruikt en de servers die ze leveren plannen, documenteren en updaten;
 • problemen opsporen voordat ze echt een probleem worden;
 • API-verkeer beheren door de doorvoer te beperken, maximale payload-groottes te configureren, IP-adressen en domeinen op de witte en zwarte lijst te zetten en eindpunten snel in de onderhoudsmodus te zetten;
 • nieuwe interne en externe ontwikkelaars toegang geven tot interactieve API-documentatie via een speciaal en aanpasbaar ontwikkelaarsportaal;
 • je API's op een centrale locatie beveiligen.
 • Embedded en open analytics

InterSystems IRIS for Health biedt hypermoderne embedded analyticsmogelijkheden voor gedistribueerde SQL, business intelligence en natuurlijke-taalverwerking in data-intensieve, realtime applicaties. Het kan worden gecombineerd met een breed scala aan tools van derden, zoals Microsoft Power BI, en open-source analyticspakketten, zoals Apache Spark.

AI en machine learning voor SQL-ontwikkelaars

InterSystems IntegratedML geeft SQL-ontwikkelaars toegang tot krachtige machine learning-mogelijkheden. Met drie eenvoudige SQL-statements kunnen gebruikers machine learning-modellen maken en trainen op basis van eigen data, en die modellen vervolgens gebruiken om voorspellingen te doen over ongeziene data in SQL-gebaseerde applicaties. Deze gebruiksklare tool verhoogt de productiviteit van je datateam aanzienlijk en zorgt ervoor dat datawetenschappers zich kunnen concentreren op de meest complexe problemen, zonder zich zorgen te hoeven maken over de datatoegang of modelimplementatie. InterSystems IRIS for Health ondersteunt het gebruik van veelgebruikte machine learning-omgevingen zoals Apache Spark en KNIME, evenals een ML-toolkit om Python- of R-code in te bedden in applicaties en bedrijfsprocessen.

Integratie van Apache Spark

Apache Spark is een krachtig open-source raamwerk voor clustercomputing. Het kan 100 keer sneller werken op grote gedistribueerde datasets dan Apache Hadoop (MapReduce) en er zijn veel gangbare algoritmen voor dataverwerking, machine learning en statistiek voor beschikbaar. InterSystems IRIS for Health integreert direct met Apache Spark via een native Spark-connector en de gedistribueerde implementatiemodellen maximaliseren de efficiëntie van clustercomputing.

Business intelligence

InterSystems IRIS for Health biedt volledig geïntegreerde ondersteuning voor modellering, analyse en dashboards voor eindgebruikers op basis van business intelligence (BI). Een InterSystems IRIS for Health-BI-model is rechtstreeks gebaseerd op transactionele data en eventuele andere benodigde data. Dankzij de volledig geautomatiseerde synchronisatie zijn extractie, transformatie en load processing niet nodig. Dankzij de drag-and-drop-mogelijkheden kunnen niet-technische gebruikers de data op elk niveau raadplegen en moeiteloos complexe query's uitvoeren. Via InterSystems IRIS for Health-dashboards kun je live bedrijfsstatistieken weergeven en andere gebruikers beperkte analysemogelijkheden geven.

InterSystems IRIS for Health Business Intelligence maakt gebruik van selective Cube Build, waardoor je veel sneller maateenheden en dimensies kunt toevoegen aan een build, zonder de kubus naar beneden te halen. Doordat de kubus niet telkens opnieuw hoeft te worden opgebouwd, bespaar je uren tot zelfs dagen aan tijd, afhankelijk van de omvang van de dataset.

Ondersteuning voor Predictive Model Markup Language

Dankzij de ingebouwde ondersteuning voor Predictive Model Markup Language (PMML) kun je voorspellende modellen opnemen in InterSystems IRIS for Health die zijn gemaakt door data mining- en machine learning-algoritmen met behulp van externe tools en applicaties. Wanneer een PMML-model in InterSystems IRIS for Health wordt geladen, genereert het systeem native code om het model in realtime uit te voeren, zonder gebruik van een externe tool of dataoverdracht tussen systemen die de prestaties beperken. Deze mogelijkheid, die volledig is geïntegreerd met IntegratedML, maakt naadloze integratie mogelijk van voorspellende modellen die zijn gemaakt door datawetenschappers en andere specialisten in de dataverwerkingspijplijnen en bedrijfsprocessen van InterSystems IRIS for Health.

Natuurlijke-taalverwerking

InterSystems IRIS for Health biedt mogelijkheden voor natuurlijke-taalverwerking (NLP) waarmee concepten en hun context in natuurlijke-taaltekst kunnen worden geïdentificeerd zonder voorafgaande kennis van het werk of het domein. Deze geavanceerde natuurlijke-taalverwerkingsmogelijkheden zijn geïntegreerd in het product en kunnen worden opgenomen in bedrijfsprocessen, zodat organisaties informatie uit notities, sociale media en andere bronnen van ongestructureerde data kunnen opnemen.

Cloudprovisioning en -beheer

InterSystems IRIS for Health biedt een eenvoudige, intuïtieve manier om diensten te provisionen en te implementeren op cloudgebaseerde en on-premises infrastructuren. Via InterSystems Cloud Manager biedt InterSystems IRIS for Health de voordelen van Infrastructuur als Code (IaC), onveranderlijke infrastructuur en containergestuurde implementatie van applicaties. InterSystems IRIS for Health draait op AWS, GCP, Azure of particuliere cloudplatforms.

Probeer InterSystems IRIS for Health gratis uit

Je kunt InterSystems IRIS for Health gratis uitproberen door het platform te downloaden via Docker Hub (er gelden capaciteitsbeperkingen) op https://bit.ly/IHDocker

Andere Bronnen Die Je Misschien Leuk Vindt